Hvad er godt at vide, når du overvejer en Cloud løsning? Hør CEO Morten Hoffmanns bud på typiske fejl, udfordringer og misforståelser – og hvordan man forbereder sig …
Hvad er de største udfordringer for en organisation der skal skifte til Cloud?
Udfordringerne afhænger af organisationens Cloud modenhed. Nogle har endnu ikke infrastruktur i Cloud, nogle har etableret sig med brugen af basale services, f.eks. storage, databaser og VM’s, og andre er gået all-in og har kodet en applikation fortrinsvis, eller helt, baseret på Cloud services og API’s.
For de førstnævnte er udfordringen at forstå kontrakten med Cloud leverandøren og hvordan man kræves at have styr på emner som f.eks. sikkerhed og økonomien i skalerbare Cloud primitiver. For de som er i gang, handler det om næste skridt, hvilket typisk er at opsplitte eksisterende on-premise løsninger, fra monolitter eller større services til mindre services bundet sammen med Cloud messaging, og som kan skalere op og ned i takt med ændringer i f.eks. load. Dette kræver bl.a. et godt overblik over den eksisterende arkitektur og ønskerne for hvor man vil hen. Sidstnævnte organisationer, som er helt committede ift brugen af Cloud og slet ikke trækker på on-premise systemer, kan måske have udfordringer i at holde styr på de (for) mange bestanddele og skal kunne monitorere deres Cloud løsning mhp på optimeringer.
Hvad er de hyppigste fejltagelser når man implementerer en Cloud løsning?
Der er de nævnte konkrete udfordringer – og så generelt: Hvis man præmaturt, og med hovedet under armen, går i gang med at opsplitte en fungerende løsning for at forfølge den nyeste Cloud microservice arkitektur, i håbet om at få de højt hypede gevinster heraf. – Så kan man risikere en brat opvågning. Det resulterende kludetæppe kan ende som en ”Big-Ball-Of-Mud” hvor helheden går tabt og individuelle teams kæmper for at få deres services til at fungere.
Hvordan forbereder man sig bedst til at lægge om til Cloud?
Overvej alt det ovenstående og få først og fremmest et overblik over den nuværende løsning. Vær konkret omkring hvilken gevinst man ønsker at opnå (det skal være målbart) og start så med udflytningen i mindre bidder. Overgangsperioden fra on-premise til delvis Cloud og sidst full-blown Cloud løsning er dyr og lang. At starte helt forfra er nok i de fleste tilfælde endnu dyrere.
Hvad kræver det af interne ressourcer at skifte til Cloud?
Dediker ressourcer til at starte ”rejsen”. Start med mindre forretningskritiske komponenter, men sørg for at der er erfarne arkitekter og tech-leads ombord. Man kan jo selvfølgelig ringe til virksomheder som STRONGMINDS og få starthjælp og sparring undervejs, eller måske vælge at få lavet skeletter eller delkomponenter som kan hjælpe ens egne folk videre.
Hvad er de hyppigste misforståelser?
‘Cloud fjerner alle vores skaleringsproblemer’ – dårlig arkitektur kan man kun skalere sig begrænset ud af, og ellers møder man andre problemer (som f.eks. mangel på overblik).
‘Hvis blot vi laver hybridløsninger (eg Terraform) kan vi altid skifte til en anden Cloud leverandør’ – kommer man ud over de mest primitive løsninger og ønsker at udnytte særlige stærke sider hos de forskellige Cloud leverandører (Azure, AWS, Google, OpenShift, …) er der et vendor-lockin. Accepter det faktum og kom videre.
Hvad er de største gevinster?
Manøvredygtighed i form af DevOps teams med ansvar for hele leverancer. Skalerbarhed. Udnyttelse af særlige områder hvor det er svært/dyrt selv at kode frameworks, eg. ML, AI eller IoT.
Læs mere om vores ydelser
Vil du vide mere om Cloud? Skriv til os!
Morten Hoffmann
CEO
T: (+45) 3095 6416 E: mhs@strongminds.dk